• ✓ 30 dagar ångerrätt
 • ✓ 50 år i branschen
 • ✓ Låga frakter
 • ✓ Prisgaranti

Aktiva högtalare

-Allt från små till stora. Smidigt, det mesta inbyggt i högtalarlådan.

Med en aktiv högtalare är förstärkaren inbyggd i högtalarlådan, så du behöver inte köpa en separat förstärkare för att använda högtalaren. En hel del har även inbyggd Bluetooth, eller ingångar för fler ljudkällor, som mixer, mikrofon eller liknande.

Vad är en aktiv högtalare?

Låt oss börja med att varje högtalare behöver en förstärkare för att återge ljud. Med aktiva högtalare är denna förstärkare inbyggd i själva högtalarens hölje. Eftersom en aktiv högtalare har en inbyggd förstärkare är den enkel att använda. Du behöver bara ansluta denna plug & play-högtalare till ett uttag så kan du njuta av musik, ha en karaokekväll eller hålla en presentation.

Vad är skillnaden mellan en aktiv och en passiv högtalare?

Med en aktiv högtalare sitter förstärkaren i huset. Med en passiv högtalare använder du en separat förstärkare som du måste köpa separat, där du måste kontrollera om den matchar din högtalare. Eftersom en aktiv högtalare har en inbyggd förstärkare kan du vara säker på att du alltid har en bra matchning.

Är en aktiv högtalare bättre än en passiv högtalare?

Nej, det är inte nödvändigtvis så att en aktiv högtalare är bättre. Valet av aktiv eller passiv beror främst på vad du har för planer med högtalarna. Det är därför viktigt att du letar noga efter vad du vill använda högtalaren till. Det skiljer förstås från situation till om man drar nytta av de för- och nackdelar som aktiva högtalare innebär. För att väga dessa fördelar och nackdelar mot varandra har vi gjort en lista åt dig.

Vilka är fördelarna med aktiva högtalare?

Aktiva högtalare har många fördelar. Vi har listat de viktigaste fördelarna för dig utan särskild ordning:

 • Med aktiva högtalare behöver du inte längre oroa dig för om du använder rätt förstärkare för dina högtalare. Högtalaren och förstärkaren är redan sammansatta under produktionen och kompletterar varandra sömlöst. Observera att detta inte betyder att du inte kan spränga den aktiva högtalaren.
 • Du behöver bara ansluta en strömkabel till ett uttag och ansluta högtalaren till en ljudkälla.
 • Många DJ:s och musiker använder ett aktivt högtalarset. De gör detta främst för bekvämlighets skull. Har du flera föreställningar på en kväll är ditt ljudsystem lätt att packa och ta med dig.
 • De ytterligare alternativen som Bluetooth eller en inbyggd MP3-spelare säkerställer enkel användning.
 • Aktiva högtalare kan i många fall enkelt anslutas och länkas. Användningen av flera högtalare är inga problem.

Vilka är nackdelarna?

 • En aktiv högtalare är ofta tyngre än en passiv modell, eftersom förstärkaren är inbyggd i högtalarlådan.
 • Eftersom all elektronik är inbyggd i högtalaren måste man oftast vara lite mer försiktig.
 • Det rekommenderas inte att reparera eller mixtra med en aktiv högtalare om du inte verkligen kan högtalare. En aktiv högtalare är bara svårare och innehåller endel elektronik.
 • Volymen kan enkelt justeras av andra, eftersom volymknappen sitter på baksidan av den aktiva högtalaren.

Vad kostar en aktiv högtalare?

En aktiv högtalare är förstås dyrare än samma modell i den passiva versionen. Som tur är behöver du inte låta dig avskräckas av denna prisskillnad. Detta eftersom du inte längre behöver köpa en extern förstärkare. Så i slutändan är du generellt sett billigare och bekvämligheten är många gånger större!

Vilka funktioner behöver jag på min aktiva högtalare?

Många olika funktioner är möjliga på aktiva högtalare. Innan du köper en aktiv högtalare bör du vara mycket uppmärksam på funktionerna och fråga dig själv om du vill använda den. Vissa funktioner kommer att vara viktiga för vissa, medan andra inte kommer att behöva dem. Det är förstås synd att ha redundanta funktioner. Vi har kort beskrivit de viktigaste funktionerna för dig så att du vet vad du ska hålla utkik efter:

Aktiv högtalare med bluetooth

En fördel med en aktiv högtalare med Bluetooth är att du enkelt kan spela musik via din telefon. Det gör du genom att ansluta din smartphone, surfplatta eller laptop via Bluetooth. Det handlar om att ansluta din ljudkälla via Bluetooth till din aktiva högtalare och streama din spellista. Detta är väldigt praktiskt på en fest!

Spela MP3

Har du en egen spellista som du skulle vilja spela? Det kan du till exempel göra med ett USB-minne eller SD-kort. Det är då viktigt att du väljer en aktiv högtalare med inbyggd MP3-spelare. Denna MP3-spelare är ofta utrustad med en USB- och/eller SD-anslutning så att din spellista kan spelas upp direkt från ett USB-minne eller SD-kort.

Mikrofonanslutning

Är det dags för en kväll med karaoke? Eller ska du hålla en presentation? Då ska du givetvis vara uppmärksam på att välja en aktiv högtalare som du kan koppla en eller flera mikrofoner till. Lyckligtvis är en mikrofoningång nästan alltid inkluderade. Det finns flera aktiva modeller som också erbjuder en ekoeffekt. Med ett eko låter det ofta lite mer rymligt och proffsigt. Detta är en ytterligare fördel, speciellt med sång!

Aktiv högtalare på batteri

Vi kallar även en aktiv högtalare på batteri för en mobil ljudanläggning eller uppladdingsbar högtalare. Tanken är densamma, högtalarlådan innehåller en förstärkare, men högtalaren är lättare att bära. Det kan bero på att högtalaren är på hjul eller för att den har ett handtag. I det här fallet tillhandahåller batteriet strömförsörjningen. Detta säkerställer att du enkelt kan använda högtalaren var som helst, förutsatt att du har laddat batteriet, utan att vara beroende av ett uttag.

Aktiv högtalare med ljuseffekt

Vill du ge en fest lite mer stämning? Då rekommenderas en högtalare med ljuseffekt. Ljuseffekterna svarar på musikens takt, vilket skapar en väldigt cool effekt, speciellt i mörker.

Watt aktiva högtalare

Som du kommer att förstå vid det här laget kan aktiva högtalare skilja sig ganska mycket från varandra. Förutom att de olika modellernas funktioner och utseende kan skilja sig åt finns det ytterligare en viktig särskiljande faktor: watt! Effekten på en aktiv högtalare är en mätare som ger en indikation på graden av effekt hos högtalaren. Det betyder helt enkelt att en aktiv högtalare med en effekt på 1000 watt kommer att låta mycket högre än en med en effekt på 200 watt. Så letar du efter en kraftfull aktiv högtalare? Var också uppmärksam på watt. (I många fall anges watten i peak-nivå, om inget annat anges)

En sidonotering som vi vanligtvis gillar att göra är att detta inte är den enda faktorn du bör ta hänsyn till. Byggkvaliteten hos en aktiv högtalare är också av stor betydelse, såsom material och komponenter som används under konstruktionen av en sådan högtalare. Detta har stor inverkan på ljudkvaliteten, men också på den slutliga volymen som kan komma ut ur en högtalare.

Anslut subwoofer

Att ansluta en subwoofer till din aktiva högtalare är förvisso möjligt, men denna subwoofer måste vara aktiv eller så måste du ha en separat förstärkare för den. Du kan inte heller använda förstärkaren i din aktiva högtalare för att styra din subwoofer. Det finns dock gott om aktiva subwoofers som gör det enkelt att hitta en passande subwoofer till ditt aktiva högtalarset.

Koppla aktiva högtalare

Vill du bara ha lite mer kraft? Sedan kan du loopa aktiva högtalare tillsammans. Detta gör du med en signalkabel. XLR-kablar eller tele-jackkablar används ofta för detta (beroende på typen av anslutning till dina högtalare) Med rätt kabel kan du enkelt koppla flera till varandra så att ett kraftfullt ljudsystem skapas.

Vilka anslutningar kan jag förvänta mig?

Det finns vanligtvis fler anslutningar på en aktiv högtalare än på passiva högtalare. Du har nu möjlighet att ansluta din utrustning direkt. De vanligaste anslutningarna är:

 • Linjeingång (ofta RCA eller XLR)
 • Mikrofoningång (ofta 6,3 mm jack eller XLR)
 • Strömanslutning
 • Line out (ofta RCA eller XLR)
 • USB- och/eller SD-anslutning

Anslut mixer eller CD-spelare

Du kan ansluta nästan vilken ljudkälla som helst till en aktiv högtalare. Du kan alltså ansluta mixerbord, CD-spelare eller mixer utan problem, förutsatt att du har rätt kabel. Aktiva lådor är därför mycket mångsidiga. För bakgrundsmusik eller för att lyssna på musik hemma kan du enkelt sätta på en CD genom att ansluta en CD-spelare. Vill du spela inför publik med din DJ-mixerDå kan du även enkelt koppla dessa till dina aktiva högtalare!

Vad är skillnaden mellan aktiva högtalare och studiohögtalare?

Om du är upptagen med att producera musik vill du gärna höra din skapelse så "ärligt"och "ofärgat" som möjligt. I det här fallet rekommenderar vi att du väljer en uppsättning aktiva studiohögtalare . Studio monitorhögtalare är byggda på ett sådant sätt att de återger ljudet så bra och detaljerat som möjligt. Volymen är av mindre betydelse för aktiva monitorhögtalare. Medan aktiva högtalare är gjorda för att ge en större publik de vackraste ljuden och de coolaste beatsen vid högre volym.

Vad är en tophat?

Med ett stort antal aktiva högtalare kommer du att se termen tophat i produktspecifikationerna. När din aktiva högtalare har en tophat betyder det att din högtalare har ett hål i botten. Detta hål gör det möjligt att placera högtalaren på ett stativ eller väggfäste. Genom att placera en högtalare högre säkerställer du en bättre spridning av ljudet, detta är särskilt användbart för en större publik.

Köp aktiv högtalare

Är du övertygad om de bekvämligheter som aktiva talare erbjuder? Tveka då inte längre och hitta din favorit. Efter att ha läst den här texten, är du fortfarande inte helt säker på vilken modell som passar dig bäst? Kontakta gärna någon av våra produktspecialister. De hjälper dig gärna att hitta det bästa aktiva högtalarsetet för dina ändamål.

Övriga vanliga frågor om aktiva högtalare:

 🔊 Vad är en aktiv högtalare?

En aktiv högtalare är en specifik typ av högtalare som har en inbyggd förstärkare, vilket innebär att du inte längre behöver ansluta högtalaren till en separat förstärkare. Detta gör en aktiv högtalare lättare att använda än till exempel en passiv högtalare. Allt du behöver göra är att ansluta högtalaren till vägguttaget samt ljudkälla. Eftersom en aktiv högtalare är en allt-i-ett-lösning används denna typ av högtalare ofta för fester och event.

❓Vad är skillnaden mellan en aktiv och passiv högtalare?

Skillnaden mellan en passiv och en aktiv högtalare ligger i förstärkaren. En passiv högtalare har ingen inbyggd förstärkare. Som ett resultat måste du alltid ansluta en passiv högtalare till en separat förstärkare. En aktiv högtalare har en inbyggd förstärkare som ofta är utrustad med en inbyggd MP3-spelare eller Bluetooth. Som ett resultat behöver du bara sätta i kontakten i uttaget och högtalaren är klar att användas.

 🔎 Behöver jag en förstärkare med min aktiva högtalare?

Nej, du behöver ingen förstärkare med aktiv högtalare. En förstärkare är inbyggd i högtalarlådan. Den aktiva högtalaren ses därför också som en plug & play-högtalare. Du behöver bara koppla in strömkontakten och ljud. Kunskap om att koppla och ansluta en förstärkare är därför inte nödvändig.

 🔌 Vilka anslutningar har en aktiv högtalare?

En aktiv högtalare har ofta många anslutningar, där linje- och mikrofoningången finns i de fleats fall. Dessutom kan den aktiva högtalaren även utrustas med Bluetooth eller en inbyggd MP3-spelare. Med Bluetooth kan du till exempel streama din musik trådlöst från din telefon eller surfplatta. En MP3-spelare spelar musik direkt från ett USB-minne.

 🔊 Hur ansluter man aktiva högtalare?

Du kopplar helt enkelt en aktiv högtalare till ett uttag. Då ansluter du en ljudkälla eller ansluter högtalaren med exempelvis Bluetooth. Sedan ställer du bara in volymen till önskad nivå.

 💫 Kan du länka fler aktiva högtalare?

Att loopa eller länka genom aktiva högtalare är vanligt. Vanligtvis är 2 högtalare kopplade till varandra för att skapa ett stereosystem. Det händer också regelbundet att en aktiv subwoofer loops igenom till två aktiva högtalare, så du har ett komplett 2.1 ljudsystem. Att länka vidare ännu fler aktiva högtalare är inga problem alls!

72 produkter

Fenton LIVE280 Karaoke högtalare station 2 x 8"
Prispress
Fri Frakt 2022 urval

Fenton LIVE280 Karaoke högtalare station 2 x 8"

Karaokemaskin och partyhögtalare LIVE280

1 899 kr
2 303 kr
SKY-178.266_A1
Prispress

Power Dynamics PD415A Bi 2 x förstärkare, aktiv högtalare 15"

15" Aktiv bi-amp högtalare med BT

4 228 kr
4 898 kr
SKY-178.870_Dtemp1
Prispress

Vonyx ST012 Trådlöst system UHF

Trådlös bärbar högtalare ST012 med medföljande UHF headset

1 908 kr
2 139 kr
Fenton LIVE2104 karaoke Party station, 2x10", USB, Mikrofon
Prispress

Fenton LIVE2104 karaoke Party station, 2x10", USB, Mikrofon

Karaoke - Fenton LIVE2104. Komplett system med 2st mikrofoner och Bluetooth

2 928 kr
3 378 kr
Vonyx CVB12 PA Högtalare aktiv 12", BT, MP3
Prispress

Vonyx CVB12 PA Högtalare aktiv 12", BT, MP3

Vonyx CVB12 Aktiv högtalare SKY-178.490

2 701 kr
3 360 kr
SKY-178.495_1
Prispress
Fri Frakt 2022 urval

Vonyx CVB215 Aktiv högtalare 2x15"BT MP

Vonyx CVB215 Aktiv högtalare SKY-178.495

4 888 kr
5 746 kr
SKY-178.426_1A1
Prispress

Fenton LIVE2101, Party Station, 2x10" med USB, BT, Led-ljus

2x10" Aktiv karaoke partyanläggning Fenton Live2101 SKY-178.426

3 086 kr
3 698 kr
SKY-170.313_1A1
Prispress

SkyTec SP1200A Aktiv högtalare 12"

SP1200A 12" Aktiv högtalare SKY-170.313

2 278 kr
2 728 kr
SPS12A Aktiva högtalare mp3 kit 12” med stativ
Prispress
Fri Frakt 2022 urval

SPS12A Aktiva högtalare mp3 kit 12” med stativ

Aktiva högtalare Bluetooth och mp3 kit 12” med stativ

2 174 kr
2 738 kr
Vonyx V205B Personlig Monitor System, BT
Prispress

Vonyx V205B Personlig Monitor System, BT

Monitor sånghögtalare med Bluetooth V205B Vonyx

1 148 kr
1 369 kr
8010A Genelec Studio Monitor Aktiv

8010A Genelec Studio Monitor Aktiv

8010A Genelec Studio Monitor Aktiv

3 495 kr
Bose L1Pro16 Array högtalare

Bose L1Pro16 Array högtalare

Bose L1Pro16 Array högtalare

21 890 kr
Bose F1 SubFlexible Array-högtalare

Bose F1 SubFlexible Array-högtalare

Bose F1 Sub 812 Flexible Array-högtalare

12 495 kr
Samson XP-310W Portable Batteri

Samson XP-310W Portable Batteri

Samson XP-310W Portable Batteri

7 590 kr

Du har sett 36 av 72 produkter