• ✓ 30 dagar ångerrätt
 • ✓ Tryggt via..
 • ✓ Låga frakter
 • ✓ 50 år i branschen

Aktiva högtalare

Allt från små till stora. Smidigt, det mesta inbyggt I högtalarlådan

Med en aktiv högtalare är förstärkaren inbyggd i högtalarlådan, så du behöver inte köpa en separat förstärkare för att kunna spela musiken du älskar. Många högtalare har även en inbyggd Bluetooth eller ingångar för fler ljudkällor, som mixer, mikrofon eller liknande.

Vad är en aktiv högtalare?

Låt oss börja med att varje högtalare behöver en förstärkare för att återge ljud. Med aktiva högtalare är denna förstärkare inbyggd i själva högtalarens hölje. Eftersom en aktiv högtalare har en inbyggd förstärkare är den enkel att använda. Du behöver bara ansluta denna plug & play-högtalare till ett uttag så kan du njuta av musik, ha en karaokekväll eller hålla en presentation. Enklare kan det inte bli!

Vad är skillnaden mellan en aktiv och en passiv högtalare?

Med en aktiv högtalare sitter förstärkaren i huset. Med en passiv högtalare använder du en fristående förstärkare som du måste köpa separat, där du behöver kontrollera om den matchar din högtalare. Eftersom en aktiv högtalare har en inbyggd förstärkare kan du vara säker på att du alltid har en bra matchning. 

Är en aktiv högtalare bättre än en passiv högtalare?  

Nej, det är inte nödvändigtvis att en aktiv högtalare är bättre. Valet av aktiv eller passiv beror främst på vad du har för planer med högtalarna. Det är därför viktigt att du letar noga efter vad du vill använda högtalaren till. Det skiljer förstås från situation till situation om man drar nytta av de för- och nackdelar som aktiva högtalare innebär. För att väga dessa fördelar och nackdelar mot varandra har vi gjort en lista åt dig. 

Vilka är fördelarna med aktiva högtalare?

Aktiva högtalare har många fördelar. Vi har listat de viktigaste fördelarna för dig utan särskild ordning: 

 • Med aktiva högtalare behöver du inte längre oroa dig för om du använder rätt förstärkare för dina högtalare. Högtalaren och förstärkaren är redan sammansatta under produktionen och kompletterar varandra sömlöst. Observera att detta inte betyder att du inte kan spränga den aktiva högtalaren.
 • Du behöver bara ansluta en strömkabel till ett eluttag och ansluta högtalaren till en ljudkälla.
 • Många DJ:s och musiker använder ett aktivt högtalarset. De gör detta främst för bekvämlighets skull. Har du flera föreställningar på en kväll är ditt ljudsystem lätt att packa ihop och ta med dig.
 • De övriga funktionerna så som Bluetooth eller en inbyggd MP3-spelare säkerställer enkel användning.
 • Aktiva högtalare kan i många fall enkelt anslutas och länkas. Användningen av flera högtalare samtidigt blir därför inga problem.

Vilka är nackdelarna? 

 • En aktiv högtalare är ofta tyngre än en passiv modell, eftersom förstärkaren är inbyggd i högtalarlådan.
 • Eftersom all elektronik är inbyggd i högtalaren måste man oftast vara lite mer försiktig i sin hantering.
 • Det rekommenderas inte att reparera eller mixtra med en aktiv högtalare om du inte verkligen kan högtalare. En aktiv högtalare är bara svårare och innehåller en hel del elektronik.
 • Volymen kan enkelt justeras av andra, eftersom volymknappen sitter på baksidan av den aktiva högtalaren.

Vad kostar en aktiv högtalare? 

En aktiv högtalare är förstås dyrare än samma modell i den passiva versionen. Som tur är behöver du inte låta dig avskräckas av denna prisskillnad. Detta eftersom du inte längre behöver köpa en extern förstärkare. Så i slutändan är den generellt sett billigare och bekvämare att hantera samt använda! 

Vilka funktioner behöver jag på min högtalare? 

Många olika funktioner är möjliga på aktiva högtalare. Innan du köper en aktiv högtalare bör du vara mycket uppmärksam på funktionerna och fråga dig själv om du behöver dessa eller inte. Vissa funktioner kommer att vara viktiga för vissa, medan andra inte kommer att behöva dem. Det är förstås synd att ha redundanta funktioner. 

Vi har kort beskrivit de viktigaste funktionerna för dig så att du vet vad du ska hålla utkik efter: 

Aktiv högtalare med bluetooth 

En fördel med en aktiv högtalare som har Bluetooth är att du enkelt kan spela musik via din telefon. Det gör du genom att ansluta din smartphone, surfplatta eller laptop via Bluetooth och streama din spellista. Detta är mycket uppskattat och praktiskt på en fest! 

Spela MP3

Har du en egen spellista som du skulle vilja spela? Det kan du till exempel göra med ett USB-minne eller SD-kort. Det är då viktigt att du väljer en aktiv högtalare med inbyggd MP3-spelare. Denna MP3-spelare är ofta utrustad med en USB- och/eller SD-anslutning så att din spellista kan spelas upp direkt från ett USB-minne eller SD-kort. 

Mikrofonanslutning

Är det dags för en kväll med karaoke? Eller ska du hålla en presentation? Då ska du givetvis vara uppmärksam på att välja en aktiv högtalare som du kan koppla en eller flera mikrofoner till. Lyckligtvis är en mikrofoningång nästan alltid inkluderade. Det finns flera aktiva modeller som också erbjuder en ekoeffekt. Med ett eko låter det ofta lite mer rymligt och proffsigt. Detta är en ytterligare en fördel, speciellt med sång! 

Aktiva högtalare med batteri

Vi kallar även en aktiv högtalare på batteri för en mobil ljudanläggning eller uppladdningsbar högtalare. Tanken är densamma, högtalarlådan innehåller en förstärkare, men högtalaren är lättare att bära. Det kan bero på att högtalaren är på hjul eller för att den har ett handtag. I det här fallet tillhandahåller batteriet strömförsörjningen. Vilket säkerställer att du enkelt kan använda högtalaren var som helst, förutsatt att du har laddat batteriet, utan att vara beroende av ett eluttag. 

Högtalare med ljuseffekter

Vill du skapa mer stämning på festen? Då rekommenderas en högtalare med ljuseffekt. Ljuseffekterna svarar på musikens takt, vilket skapar en väldigt cool effekt som gör sig speciellt bra i mörker. 

Hur stor roll spelar watt på aktiva högtalare?

Som du kanske märkt vid det här laget kan aktiva högtalare skilja sig ganska mycket från varandra. Förutom att de olika modellernas funktioner och utseende kan skilja sig åt finns det ytterligare en viktig särskiljande faktor: watt! Effekten på en aktiv högtalare är en mätare som ger en indikation på graden av effekt hos högtalaren. Det betyder helt enkelt att en aktiv högtalare med en effekt på 1000 watt kommer att låta mycket högre än en med en effekt på 200 watt. Så letar du efter en kraftfull aktiv högtalare? Var då uppmärksam på vilken wattnivå som högtalaren har. (I många fall anges watten i peak-nivå, om inget annat anges) 

En sidonotering som vi vanligtvis gillar att göra är att detta inte är den enda faktorn du bör ta hänsyn till. Byggkvaliteten hos en aktiv högtalare är också av stor betydelse, såsom material och komponenter som används under konstruktionen av en sådan högtalare. Detta har stor inverkan på ljudkvaliteten, men också på den slutliga volymen som kan komma ut ur en högtalare. 

Komplettera med en subwoofer / baslåda

Att ansluta en subwoofer till din aktiva högtalare är förvisso möjligt, men denna subwoofer måste vara aktiv eller så måste du ha en separat förstärkare för den. Du kan inte heller använda förstärkaren i din aktiva högtalare för att styra din subwoofer. Det finns dock gott om aktiva subwoofers som gör det enkelt att hitta en passande subwoofer till ditt aktiva högtalarset. 

Koppla samman aktiva högalare

Vill du bara ha lite mer kraft? Kan du loopa aktiva högtalare tillsammans. Detta gör du med en signalkabel exempelvis en XLR-kablar eller en tele-jackkablar (beroende på typen av anslutning till dina högtalare). Med rätt kabel kan du enkelt koppla flera till varandra så att ett kraftfullt ljudsystem skapas och du får då ut mer kraft.

Vilka anslutningar kan jag förvänta mig?

Det finns vanligtvis fler anslutningar på en aktiv högtalare än på passiva högtalare. Du har nu möjlighet att ansluta din utrustning direkt. De vanligaste anslutningarna är: 

 • Linjeingång (ofta RCA eller XLR)
 • Mikrofoningång (ofta 6,3 mm jack eller XLR)
 • Strömanslutning
 • Line out (ofta RCA eller XLR)
 • USB- och/eller SD-anslutning

Anslut en mixer eller cd-spelare till högtalaren

Du kan ansluta nästan vilken ljudkälla som helst till en aktiv högtalare. Du kan alltså ansluta mixerbord, CD-spelare eller mixer utan problem, förutsatt att du har rätt kabel. Aktiva lådor är därför mycket mångsidiga. För bakgrundsmusik eller för att lyssna på musik hemma kan du enkelt sätta på en CD genom att ansluta en CD-spelare. Vill du spela inför publik med din DJ-mixer? Då kan du även enkelt koppla dessa till dina aktiva högtalare.

Vad är skillnaden mellan aktiva högtalare och studiohögtalare?

Om du är upptagen med att producera musik vill du gärna höra din skapelse så "ärligt ”och "ofärgat" som möjligt. I det här fallet rekommenderar vi att du väljer en uppsättning aktiva studiohögtalare . Studiomonitorhögtalare är byggda på ett sådant sätt att de återger ljudet så bra och detaljerat som möjligt. Volymen är av mindre betydelse för aktiva monitorhögtalare. Medan aktiva högtalare är gjorda för att ge en större publik de vackraste ljuden och de coolaste beatsen vid högre volym.

Vad är en tophat?

Med ett stort antal aktiva högtalare kommer du att se termen tophat i produktspecifikationerna. När din aktiva högtalare har en tophat betyder det att din högtalare har ett hål i botten. Detta hål gör det möjligt att placera högtalaren på ett stativ eller väggfäste. Genom att placera en högtalare högre säkerställer du en bättre spridning av ljudet, detta är särskilt användbartom du ska spela för en större publik.

Köp aktiv högtalare

Är du övertygad om de bekvämligheter som aktiva talare erbjuder? Tveka då inte längre och hitta din favorit. Efter att ha läst den här texten, är du fortfarande inte helt säker på vilken modell som passar dig bäst? Kontakta gärna någon av våra produktspecialister. De hjälper dig gärna att hitta det bästa aktiva högtalarsetet för dina ändamål. 

Vanliga frågor om aktiva högtalare

Vad är en aktiv högtalare? 

En aktiv högtalare är en specifik typ av högtalare som har en inbyggd förstärkare, vilket innebär att du inte längre behöver ansluta högtalaren till en separat förstärkare. Detta gör en aktiv högtalare lättare att använda än till exempel en passiv högtalare.

Vad är skillnaden mellan en aktiv och passiv högtalare? 

Skillnaden mellan en passiv och en aktiv högtalare ligger i förstärkaren. En passiv högtalare har ingen inbyggd förstärkare. Som ett resultat måste du alltid ansluta en passiv högtalare till en separat förstärkare.

Behöver jag en förstärkare med min aktiva högtalare? 

Nej, du behöver ingen förstärkare med aktiv högtalare. En förstärkare är inbyggd i högtalarlådan.

Vilka anslutningar har en aktiv högtalare? 

En aktiv högtalare har ofta många anslutningar, där linje- och mikrofoningången finns i de flesta fall. Dessutom kan den aktiva högtalaren även utrustas med Bluetooth eller en inbyggd MP3-spelare.

Hur ansluter man högtalarna? 

Du kopplar helt enkelt en aktiv högtalare till ett eluttag. Då ansluter du en ljudkälla eller ansluter högtalaren med exempelvis Bluetooth.

Kan du länka fler aktiva högtalare? 

Att loopa eller länka genom aktiva högtalare är vanligt. Vanligtvis är två högtalare kopplade till varandra för att skapa ett stereosystem.

81 produkter

Fenton LIVE280 Karaoke, station 2 x 8"
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Fenton LIVE280 Karaoke, station 2 x 8"

Karaokemaskin och partyhögtalare LIVE280

1 917 kr
2 170 kr
Vonyx VSA15 Bi-aktiv 15" 1000W Peak
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Vonyx VSA15 Bi-aktiv 15" 1000W Peak

Vonyx VSA15 15" Bi-ampad aktiv högtalare

3 299 kr
3 793 kr
Vonyx VSA12 2 x slutsteg Aktiv högtalare, 12" 800W Peak effekt
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Vonyx VSA12 2 x slutsteg Aktiv högtalare, 12" 800W Peak effekt

Vonyx VSA12 12" Bi-ampad aktiv högtalare

2 690 kr
3 111 kr
SPLASH300 Högtalarsystem Vattensäker IPX5
Prispress

SPLASH300 Högtalarsystem Vattensäker IPX5

Högtalare för utomhusbruk Vattensäker och bärbar högtalare och ljudsystem

3 340 kr
3 739 kr
PD50AW Installationshögtalare, vit, BT
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

PD50AW Installationshögtalare, vit, BT

PD50AW Installationshögtalare, BT, Vit

1 742 kr
1 994 kr
Power Dynamics WCS80 Förstärkare Takhögtalare, Set, Wifi, BT 8"
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Power Dynamics WCS80 Förstärkare Takhögtalare, Set, Wifi, BT 8"

WCS80 WIFI / Bluetooth TAKHÖGTALARSET 140W 8 "

2 826 kr
3 199 kr
SKY-178.493_1
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Vonyx CVB212 PA Aktiv högtalare, 2x12", BT, MP3

Vonyx CVB212 Aktiv högtalare SKY-178.493

4 113 kr
4 836 kr
Vonyx VSA700-BP bärbar högtalare 15" m. Bluetooth och trådlös mikrofon + headset - 1000W Peak effekt
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Vonyx VSA700-BP bärbar högtalare 15" m. Bluetooth och trådlös mikrofon + headset - 1000W Peak effekt

Partabel högtalare med Bluetooth och trådlöst headset + mikrofon

4 792 kr
5 526 kr
Power Dynamics NCBT601 aktiv takhögtalare med Bluetooth - 6,5" - Vit
Prispress

Power Dynamics NCBT601 aktiv takhögtalare med Bluetooth - 6,5" - Vit

Takhögtalare med inbyggd förstärkare och Bluetooth

698 kr
819 kr
PD50AB Svart Installationshögtalare med BT
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

PD50AB Svart Installationshögtalare med BT

PD50AB Installationshögtalare, BT, svart

1 742 kr
1 994 kr
Fenton LIVE2104 karaoke Party station, 2x10", USB, Mikrofon
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Fenton LIVE2104 karaoke Party station, 2x10", USB, Mikrofon

Karaoke - Fenton LIVE2104. Komplett system med 2st mikrofoner och Bluetooth

3 179 kr
3 672 kr
VSA15BT Bi-Amplified Aktiv högtalare, 15" 1000W Peak , BT, MP3
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

VSA15BT Bi-Amplified Aktiv högtalare, 15" 1000W Peak , BT, MP3

Aktiv högtalare VSA15BT SKY-170.374

3 613 kr
4 154 kr
Vonyx VSA12BT Aktiv högtalare med 2 slutsteg, 12" 800W Peak effekt BT/MP3
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Vonyx VSA12BT Aktiv högtalare med 2 slutsteg, 12" 800W Peak effekt BT/MP3

aktiv högtalare 12" Bi-ampad med BT och MP3 uppspelning

3 009 kr
3 502 kr
SKY-178.495_1
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Vonyx CVB215 Aktiv högtalare 2x15"BT MP

Vonyx CVB215 Aktiv högtalare SKY-178.495

4 895 kr
5 225 kr
Vonyx V205B Personlig Monitor System, BT
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Vonyx V205B Personlig Monitor System, BT

Monitor sånghögtalare med Bluetooth V205B Vonyx

1 498 kr
1 778 kr
SKY-178.030_A1
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Vonyx SPJ-1500A Aktiv högtalare 15"

SPJ-1500A 15" Aktiv Högtalare. SKY-178.030

3 190 kr
3 793 kr
SKY-178.027_A1
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Vonyx SPJ-1200A Aktiv 12"

12" Aktiv högtalare SKY-178.027

2 347 kr
2 769 kr
SKY-178.024_A1
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Vonyx SPJ-1000A Aktiv högtalare 10"

SPJ-1000A 10" Aktiv högtalare. SKY-178.024

1 814 kr
2 175 kr
OMNITRONIC PEN ONE Active Column Speaker System

OMNITRONIC PEN ONE Active Column Speaker System

LineArray Högtalare PEN ONE Omnitronic

11 795 kr
Vonyx Verve mobilt ljudsystem med Bluetooth och trådlösa mikrofoner - 1000W Peak- Vit
Prispress
Frifrakt 2023-jan urval 1300kr upp

Vonyx Verve mobilt ljudsystem med Bluetooth och trådlösa mikrofoner - 1000W Peak- Vit

Vit högtalare - Bärbar mobil högtalare med Bluetooth och trådlösa mikrofoner

4 897 kr
5 889 kr
Power Dynamics DS65MB aktiv högtalarset med Bluetooth - Svart
Prispress

Power Dynamics DS65MB aktiv högtalarset med Bluetooth - Svart

Aktiv högtalarset med Bluetooth - Svart

2 103 kr
2 476 kr
NEO 8A Aktiv högtalare från WORK, svart

NEO 8A Aktiv högtalare från WORK, svart

NEO 8A Aktiv högtalare från WORK, svart

5 998 kr
NEO 8A Aktiv högtalare x2 från WORK, Vit

NEO 8A Aktiv högtalare x2 från WORK, Vit

NEO 8A Aktiv högtalare x2 från WORK, Vit

5 998 kr
NEO 5 Aktiv svart/par med BT

NEO 5 Aktiv svart/par med BT

Work Aktiv NEO5 A högtalare svart, BT

2 869 kr
NEO 5A Aktiv svart/par

NEO 5A Aktiv svart/par

Work Aktiv NEO5A högtalare svart

2 736 kr
Vonyx komplett ljudsystem med Bluetooth - 2.1 aktiv högtalarset - 800W Peak effekt
Prispress

Vonyx komplett ljudsystem med Bluetooth - 2.1 aktiv högtalarset - 800W Peak effekt

Högtalarsystem VX812BT Vonyx BT 1xbas + 2xtopp

5 192 kr
6 035 kr
8010A Genelec Studio Monitor Aktiv

8010A Genelec Studio Monitor Aktiv

8010A Genelec Studio Monitor Aktiv

3 495 kr
Bose F1 SubFlexible Array-högtalare

Bose F1 SubFlexible Array-högtalare

Bose F1 Sub 812 Flexible Array-högtalare

Power Dynamics NCBT5 Aktiv Låg profil set, BT, 5""
Prispress

Power Dynamics NCBT5 Aktiv Låg profil set, BT, 5""

Power Dynamics NCBT5 Aktiv Låg profil set, BT, 5"

939 kr
1 121 kr
Power Dynamics NCBT6 Aktiv Låg profil set, BT, 6"
Prispress

Power Dynamics NCBT6 Aktiv Låg profil set, BT, 6"

Power Dynamics NCBT6 Aktiv Låg profil set, BT, 6"

1 060 kr
1 301 kr
Power Dynamics NCBT8 Aktiv Låg profil set, BT, vit, 8"
Prispress

Power Dynamics NCBT8 Aktiv Låg profil set, BT, vit, 8"

Power Dynamics NCBT8 Aktiv Låg profil set, vit, BT, 8"

1 218 kr
1 422 kr

Du har sett 36 av 81 produkter